Gelukkig 2013! Het nieuw jaar is weer begonnen, en traditioneel schrijf ik altijd een terugblik op het afgelopen jaar op mijn blog. Ik zat nog te twijfelen of ik deze in het Nederlands of het Engels zou schrijven, maar heb besloten het dit jaar in het Nederlands te doen.

Een jaar geleden begon 2012, een veelbesproken jaar, een jaar waarin alles zou veranderen of de wereld zou eindigen… een jaar dat beloofde een bijzonder jaar te worden. Maar nu, een jaar later, wat is er van uit gekomen? In ieder geval niet het einde van de wereld, anders zou ik dit stukje immers niet schrijven, nietwaar?

Afin, een jaar geleden… hoe begon het jaar. Occupy Eindhoven stond aan de stationsweg langs de Dommel. Toen Occupy tegen het einde van 2011 begon leek dit in lijn met de voorspellingen dat in 2012 alles zou veranderen… maar wat is daarvan terecht gekomen? Niet veel. De stationsweg was de doodsteek voor Occupy Eindhoven, en al spoedig werd Occupy Eindhoven ontruimd.

Alhoewel dit het einde voor het kamp van Occupy Eindhoven was, was dit niet het einde voor Occupy en gerelateerde zaken. Al voor de ontruiming van Occupy Eindhoven was er een artikel op de site van Omroep Brabant dat Occupy Eindhoven een ecodrop wilde. Dit idee is verder ontwikkeld, en hieruit is Beginhoven ontstaan, bestaande uit (een deel van) de harde kern van Occupy Eindhoven, en mensen die via andere wegen, zoals Transition Town Eindhoven, zich hebben aangesloten. Een aantal maanden later is een vereniging opgericht waarvan ik de secretaris ben.

Het idee van Beginhoven is ergens in Eindhoven een braakliggend terrein in te richten voor stadslandbouw en workshops. (Voor meer informatie zie de site van beginhoven) Echter, onderhandelingen met de gemeente verlopen traag, en na maanden hebben we nog steeds geen terrein.

Naast dit alles ben ik natuurlijk ook nog met mijn studie bezig, maar om hier nu veel over op mijn blog te zetten? En over het eerste deel van 2012 weet ik het al niet meer wat ik daar over kan vertellen… Vakken die ik het huidige semester volg, ja, dat is leuker. Ik volg onder andere het vak “The Hacker’s Hut”, een cursusje hacken als college. Eerste deel over websites (SQL injectie, XSS, etc.), tweede deel het echte werk (buffer overflow). Elementair niveau, maar wel leuk.

Een ander interessant vak was Cultuurfilosofie 2. Een vak over het culturele aspect van voedsel. Van voedselindustrie tot eten. Een college waarin ook de nodige maatschappelijke en ethische kwesties gekeken. Dit is echt een vak wat ik kan aanbevelen.

Mijn studie, hoe nu verder? Ik ben van plan om na de zomer aan mijn afstuderen te beginnen. Ik moet nog een vakje “Algebra” afronden. Zo’n homologievak, eigenlijk een backelor vak, maar verplicht voor mijn master aangezien ik mijn bachelor op het HBO heb gedaan. Als ik dat niet afgevinkt heb mag ik niet aan mijn afstuderen beginnen. Een openstaand mastervak zou wel nog tijdens mijn afstuderen mogen, maar zo’n homologatievak, nee dat kan niet. En het blijkt dat het niet hebben gehaald van dat Algebra vak geen gevolgen heeft gehad voor het kunnen volgen van een van mijn mastervakken. Dus de stof echt nodig hebben? Nee, het is alleen een vinkje nodig hebben, dus ik zie het meer als een bureaucratische verplichting dan wat anders.

Maar goed, verder, de afgelopen weken… zijn er misschien ook een paar interessante dingen gebeurd. Cindy kwam met plannen om de Ark op te gaan knappen en hier weer sociale activiteiten plaats te laten vinden. Daar kunnen misschien ook nog interessante dingen uit ontstaan.

Als ik even verder terug kijk, vanaf november zit er weer wat leven in Occupy Eindhoven. We hebben namelijk besloten elke maand op de 5e een actie te voeren in de stad. (Alleen slaan we 5 januari over, we zijn met kerstreces) Daarnaast wordt er elke week een stelling van de week op de site geplaatst.

2012…. tsja… een jaar waarin er veel gebeurd is. Beginhoven, Occupy Eindhoven, en recentelijk de Ark… dat wel, maar de grote revolutie is uitgebleven. Niet dat ik die had verwacht, verandering gaat traag, zo traag dat je het nauwelijks merkt. En dat is het gevaar, dat mensen teleurgesteld raken, omdat ze de verandering niet merken.

Maar goed, genoeg revolutionair geblaat nu, even geen stadslandbouw, tentjes en kraakpanden, laten we het over iets heel anders hebben. 2012 was natuurlijk ook het jaar van de Raspberry Pi. Een ARM computertje van zo’n $35. Toen dat ding uit kwam, het liep storm, die dingen verkochten beter als zoete broodjes. Ze konden de vraag gewoon niet aan. Mijn bloglezers zal het ongetwijfeld niet zijn ontgaan dat ik twee van zulke dingen bezit. Best geinige gingen. Ik ben van plan er eentje om te bouwen tot media center ding met satelliet ontvangst. Ik heb namelijk een Dreambox DM-7000S satelliet ontvanger. Aangezien een aantal zenders naar MPEG4 over is gestapt, kan ik deze zenders niet meer ontvangen. Vandaar dat ik een USB DVB-S2 ontvanger heb aangeschaft, die ik aan de Raspberry Pi wil hangen, en een kaartlezer voor mijn smartcard. Ik ben benieuwd wat dit gaat opleveren, al ben ik bang dat ik tegen de limieten van mijn eerste generatie Raspberry Pi ga aanlopen. Deze heeft slechts 256 MB RAM, waarvan de GPU, of beter gezegd, hardwarematige video decoder, 128 MB wil hebben. (Misschien dat een paar MB minder ook werkt, moet ik nog testen) Daarnaast wil ik hier ook een LCD schermpje aan hangen zodat de tv niet aan hoeft om muziek te luisteren.

En zo zijn er nog meer speelgoedjes, zo heb ik ook een CubieBoard aangeschaft, maar daar moet ik nog eens wat tijd voor maken. Dit is niet een “out-of-the-box-experience” zoals de Raspberry Pi. Hier moet nog wat meer voor gebeuren, en waarschijnlijk moet ik de VGA interface vanaf de pin header plukken. Hier moet ik nog eens een kabel voor verzinnen, aangezien een standaard kabeltje voor op pinheaders niet past. Hij is smaller en heeft kortere pinnetjes.

Naast mijn “ARMy” dat ik bouw, is er op deze server het afgelopen jaar ook een en ander gebeurd. Ik host tegenwoordig toch een aantal sites, en om die reden ga ik binnenkort de boel migreren naar een andere (opnieuw dedicated) server, om de boel eens wat overzichtelijker te regelen, en bovendien een einde te maken aan de overbelastingsproblemen die af en toe de kop op steken, maar die ik niet precies kan lokaliseren.

Weet je, ik ben met vanalles bezig, maar ik moet niet vergeten te studeren. Al is het maar voor dat domme vak Algebra… en ik moet ook nog iets aan Real Time Systems doen.. al heb ik het vak in principe al gehaald, ik moet nog (met een groep) een stukkie inleveren over een paar papers. Al krijg ik er 0 punten voor heb ik het vak nog gehaald, dus eigenlijk boeit dat niet echt. Het moet gewoon gebeuren, maar het heeft verder weinig gevolgen. Het is gewoon een vinkje.

Afin, genoeg geblaat, tijd om hier een einde aan te breien en jullie allemaal een gelukkig 2013 toe te wensen!
Iedereen een dikke *knuf*

« »