Het jaar 2013 is ten einde, en 2014 is beginnen. Een gelukkig nieuwjaar iedereen. Zoals elk jaar, weer een terugblik op het afgelopen jaar.

Het jaar 2013, wat was er ook alweer allemaal gebeurd in mijn leven. Het lijkt allemaal alweer zo lang geleden. Ik weet dat ik ergens in het voorjaar nog zei “Ik moet er nog aan wennen dat het 2013 is”. Maar wat kan ik over 2013 vertellen?

2013 was natuurlijk het jaar van Snowden. Het jaar van de onthullingen over de NSA. Big Brother is watching you. En ergens wisten we toch al lang dat Big Brother meekeek, nu het officieel is, staat de wereld natuurlijk op zijn kop. Maar zoals ik eerder al een keer gezegd heb, we leven in een tijdperk van verandering. Vorig jaar was het 2012… een veelbesproken jaartal. Maar ik heb destijds al gezegd, het is geen tijdstip, maar een tijdperk. Zoals we in 2011 de Occupy beweging zagen, en nu, in 2013, zagen we Snowden. Een held, die alles heeft opgegeven om de praktijken van zijn regering aan het licht te stellen.

Je hoort sommige mensen wel zeggen, “ik heb niks te verbergen”, mijn antwoord is “ik wil niks hoeven te verbergen”. Ik was bij een lezing van Studium Generale, waar een vrouw van de AIVD haar verhaaltje kwam vertellen. Ze vertelde ons “Denk maar niet dat je niet interessant bent. Geheime diensten zijn geïnteresseerd in jou”. Nou… als de geheime diensten geïnteresseerd zijn in een stelletje studenten…. als ze daar tijd genoeg voor hebben… dan vraag ik me af of er wel terroristen bestaan.

Er komt steeds meer aan het licht over wat de NSA afluistert. Windows foutrapportages, USB stekkers, noem het maar op. Ze weten alles van je, óók je PIN-code. Dit is een gevaar voor de vrije samenleving. Het gegeven dat Big Brother overal mee zit te gluren heeft als gevaar dat dit kan leiden tot conformistisch gedrag. De angst om opvallend te zijn, om anders te zijn. De angst, die kan leiden tot het leven volgens de standaard van de maatschappij, om maar niet op te vallen. Het jezelf ontzeggen van je vrijheid, uit angst. Dat is het grootste probleem. Ik zeg, ook al zit Big Brother mee te kijken, doe wat jij vind dat goed is, bewandel je eigen weg. Misschien juist omdát er meegekeken wordt, als protest. Want dat is hetgeen dat tot verandering leidt, de ene, die zich niks van de status quo aantrekt, en zijn eigen gang gaat.

We leven in een tijdperk van verandering. Ik heb al eerder gezegd dat ik nooit heb geloofd dat de wereld op 21 december 2012 patsboem plotsklaps zou veranderen. Nee, ik heb altijd al gezegd dat dit een tijdperk betreft. En als ik terugkijk naar afgelopen jaar, dan zeg ik, we zitten er nog steeds middenin. En toch… toch… zei ik ik het begin van deze post dat ik toch even aan 2013 moest wennen. Misschien dat ik ergens, tegen beter weten in, hoopte, dat er toch iets bijzonders was gebeurd op die datum.

Beginhoven, de stadslandbouwvereniging waar ik de secretaris van ben, is in 2013 weer een stuk dichterbij een lap grond gekomen. De onderhandelingen met de gemeente verlopen voorspoedig en het ziet er naar uit dat in januari een handtekening gezet gaat worden. De schop kan in 2014 de grond in. Ik ga hier momenteel niet verder op in, omdat er nog niks getekend is. Hoe gaat dat spreekwoord ook alweer, je moet het vel niet verkopen voordat de beer geschoten is.

Mijn studie, tja, vorig jaar had ik het dus over dat vak Algebra, met een andere vakcode, maar inhoudelijk hetzelfde, Discrete Structuren. Algebra was deze tentamenperiode niet ingeroosterd, maar de 3-studiepuntenversie van Discrete Structuren wel nog. Ik heb dit vak dus nogmaals gevolgd en met een 7 afgesloten. Dat betekend dat ik nu in principe alle verplichte vakken heb en mag gaan afstuderen. Ik heb hierover al enkele gesprekken met mijn professoren gehad en ik ga bezig met UCON en XACML. Verder heb ik ook afgelopen jaar filosofie gevolgd, Moderne Wijsgerige Stromingen, Filosofen over Vrijheid, en Filosofische Thema’s in films.

En nu, nu staat een nieuw jaar voor de deur. Wat gaat er in 2014 allemaal gebeuren? Ik januari ga ik met mijn afstudeerproject beginnen. En daarna? Dat is nog maar de vraag. Ik zal in ieder geval moeten verhuizen aangezien ik via Vestide gehuurd zit, alleen voor studenten. Dat weet ik wel, maar verder? Dat zullen we wel zien. Nog iets van goede voornemens? Iets van eens van mijn luie reet afkomen en niet de ganse dag op Facebook, Tumblr en Tweakers zitten? Ik heb zat leuke projectjes bedacht de afgelopen jaren, maar ik voer ze verdomme nooit uit. Daar moet eens verandering in komen.

Maar goed, dat was mijn verhaaltje dan. *knuf* Gelukkig 2014!

« »